Tehnica decoupage-ului
Decoupage-ul este o tehnica foarte utila pentru decorarea obiectelor de lemn, de sticla, de ceramica, de plastic, de polistiren.. De fapt, o poti folosi pentru orice. Fie ca alegi sa creezi un produs complet nou, fie ca vrei sa restaurezi obiecte vechi sau chiar piese de mobilier, aceasta tehnica te ajuta sa realizezi usor compozitii unice si extraordinare.
Starter kit pentru decoupage
Un alt motiv pentru care aceasta metoda de decorare este asa de indragita, ar fi faptul ca nu ai neaparat nevoie de un talent innascut sau de indemanare extrema. Poti sa iti creezi un hobby foarte relaxant cu succese garantate, fiecare obiect care va iesi de sub mana ta fiind inedit si special. Copiilor, de asemenea, le place lucrul manual, asadar daca ai copii cu siguranta pot sa se implice si ei in mici proiecte.
Noi iti vom propune, pentru inceput, un pachet de baza de materiale cu care vei putea realiza cateva suporturi de pahare.
Materialele necesare pentru decoupage:
- obiect de lemn, in cazul nostru suporturi de pahare
- pensule (poti folosi doar una, dar pentru lacuire ar fi mai bine sa fie uscata pensula)
- vopsea (in cazul nostru alba)
- servetel (poti alege modelul pe care il vrei)
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa finisezi putin obiectul de lemn pe care urmeaza sa il decorezi. Ai nevoie de un smirghel foarte fin cu care treci de mai multe ori pe margini pana cand nu mai agata. Rezultatele tale vor fi mult mai bune daca lucrezi ordonat. Dupa etapa de slefuire cureti masa de lucru, stergi obiectul de lemn si abia apoi treci la urmatoarea etapa. Asa nu iti va ramane praf pe pensula, cand vei incepe sa vopsesti.
Aplici grundul acrilic pe fiecare parte intr-un strat uniform si il lasi sa se usuce. Nu trebuie sa il aplici foarte gros, se usuca destul de repede. Intre timp poti sa iti alegi modelul de servetel care urmeaza sa il folosesti si sa decupezi partile de care ai nevoie. Pentru a se integra cat mai bine servetelul, in loc sa il decupezi cu o foarfeca, rupe-l usor in forma dorita. Astfel, dupa aplicare, nu se va mai simti acea mica denivelare care se creeaza cand e taiat cu foarfeca.
Acum, daca s-a uscat grundul poti sa vopsesti obiectul de lemn cu un strat sau doua de vopsea acrilica, in functie de cat de bine acopera. Modelul servetelului se va vedea cel mai bine daca folosesti pentru baza culori foarte deschise sau chiar alb.
Obiectul nostru are acum un strat de grund si unul sau doua straturi de vopsea. Urmeaza sa aplicam servetelul. Intinde un strat subtire de adeziv pentru decoupage pe suprafata unde urmeaza sa lipesti servetelul. Nu il lasa sa se usuce, ia servetelul si aplical usor prin apasare cu varful degetelor. O data aplicat servetelul, nu se mai poate ridica, pentru ca exista riscul de a se rupe. Imediat dupa ce l-ai asezat, mai intinzi un strat de adeziv si deasupra servetelului pentru a fi sigilat bine. Adezivul il intinzi cu miscari usoare dinspre mijloc spre exterior, apasand finut cu pensula aproape perpendicular pe obiect.
Lasa-l sa se usuce complet, apoi poti sa aplici un strat sau doua de lac, in functie de cat de lucios doresti sa fie. Daca nu ai timp sa il lasi sa se usuce, poti folosi uscatorul.
Cam asta ar fi tehnica sevetelului, poti linistit sa iti lasi imaginatia libera si sa o folosesti pe placul tau.
Pana data viitoare, iti dorim zile pline de creativitate.