Mici secrete in tehnica decoupage-ului

In foarte multe articole se explica tehnica decoupage-ului, dar sunt mici secrete care trebuie respectate. Ce am descoperit noi pana in momentul de fata, vrem sa impartasim tuturor cititorilor blogului nostru.

Cu doar cativa pasi devii expert in tehnica decoupage-ului

Ai mai incercat acasa sa pui in aplicare tehnica decoupage-ului si nu ai reusit sa intinzi perfect servetelul? Daca da, nu trebuie sa te dai batut. Exista solutii pe care chiar producatorii produselor ni le ofera si doar prin exercitiu devenim experti, nu?

1. Foloseste adezivul special pentru decoupage

Prima regula, pentru decoupaj exista un adeziv special de care ai nevoie. Inlocuirea acestuia cu aracet, lipci solid, apa cu faina sau orice altceva va duce la esecul tehnicii. Este alb cand se aplica, dar dupa uscare devine transparent.

Cel mai utilizat adeziv este adezivul de la Pentart, dar poti gasi si de la alti producatori. Important este sa fie special pentru asa ceva.

 

 

2. Foloseste grund acrilic

La decorarea obiectelor care absorb apa (ex.: de lemn) trebuie sa folosesti grund acrilic, in general, de culoare deschisa, pentru a evidentia mai bine modelul servetelului. Cea mai buna pensula pentru etapa de aplicare a adezivului si a grundului este pensula lata din peri artificiali. Noi am utilizat un burete de aplicare, dar pentru incepatori e mai practica pensula. In cazul in care nu ai mult timp la dispozitie pentru a lasa obiectele sa se usuce natural intre straturi, poti sa le grabesti uscarea cu un uscator de par, indreptat spre obiecte aproximativ de la 15-20 de cm.

 

 

3. Aplica doar primul strat al servetelului

Servetelele decorative au in general 3 straturi, unele chiar 4 straturi, dar pentru tehnica decoupage-ului avem nevoie doar de primul strat. Desfaci servetelul, dai jos celelalte straturi si folosesti doar stratul pe care este imprimat modelul. In alt articol, iti vom spune ce poti face si cu straturile ramase. Daca vei dori sa folosesti doar o parte din servetel, ai doua variante: fie decupezi modelul pe care il doresti, fie rupi usor servetelul in jurul modelului. A doua varianta te ajuta sa eviti evidentierea conturului servetelului, acesta devenind invizibil.

 

4. Ordinea in care aplici adezivul si grundul

Intotdeauna iti pregatesti suprafata aplicand grundul uniform si dupa ce s-a uscat aplici adezivul tot uniform. Adezivul nu trebuie sa fie in strat gros si nu se lasa sa se usuce inainte. Asezi servetelul in pozitia pe care o vrei, dar o data ce l-ai lasat jos, nu il mai poti ridica pentru ca se va rupe. Apesi usor cu podul palmei, iar apoi cu degetele il mai tamponezi usor pentru a se lipi peste tot.

 

5. Sigilezi servetelul cu al doilea strat de adeziv

Acum ai servetelul intins pe suprafata si pentru a fi perfect lipit, trebuie sa mai aplici un strat de adeziv dinspre interior spre margine cu miscari line si fara sa apesi foarte tare. Dupa ce ai facut acest lucru, poti sa il usuci si sa il decorezi mai departe dupa bunul plac. Pensulele care le folosesti sa nu uiti sa le pui in apa, altfel s-ar putea sa nu le mai poti folosi la urmatorul proiect. Indicat ar fi sa ai mai multe pensule si sa le folosesti uscate pentru fiecare etapa, ca sa se intinda corespunzator solutiile.

 

 

Speram sa iti fie util acest articol. Vor mai urma si altele.

Pana data viitoare, iti dorim zile pline de creativitate!

Art is not what you see, is what you make others see.